Marttilan tila

Marttilan tila on yli 300 vuotta vanha sukutila, joka on käynyt läpi tyypilliset suomalaisen maatilan vaiheet pientuotannosta erikoistumiseen. Nykyisin Marttilan tilalla keskitymme luomukasvinviljelyyn ja kesäaikaan Tinkin vuokraukseen.

Marttilan Tilan isäntä tarkastelee tiluksiaan

Marttilan talon historiaa

Iitin Kyöperilän kylässä 1690-luvulla Lassilan talosta erkani osatalo, jonka isännäksi tuli Martti Jaakonpoika. 1700-luvulla talosta ryhdyttiin käyttämään nimeä Marttila tai Virolainen.

Marttilan suku

Sukumme tarina alkaa Marttilan talossa vuonna 1851, kun Hermannin isoisä viidennessä polvessa, Taavi Antinpoika Iitin Kauramaan kylästä, osti puolikkaan Marttilan talosta. Hänen poikansa Juho Marttila osti toisen puolikkaan vuonna 1879.

Muutto Lyöttilän kylän rajalle

Isojaon täydennyksen seurauksena vuonna 1915 Marttilan talo muutettiin ulos kylästä nykyiselle paikalleen Lyöttilän kylän rajalle maantien kahden puolen. Järjestelyn seurauksena maat saatiin yhteen palstaan, kun aikaisemmin ne olivat 13 eri palstassa ympäri kylää. Tuolloin rakennetuista rakennuksista jäljellä on ainoastaan osa aittaa sekä mahdollisesti osa maakellaria.

1900-luvulta 2000-luvulle

Hermannin isoisä kolmannessa polvessa, Martti Marttila, otti tilan isännyyden 1919. Martin isännöidessä tilaa ensimmäinen navetta paloi ja sen tilalle rakennettiin nykyinen navetta 1930-luvun alussa. Vuonna 1952 vastuu tilasta siirtyi Hermannin isovanhemmille Sirpa ja Veikko Lallukalle. Heidän aikanaan navetta tyhjeni tuotantoeläimistä ja Marttila siirtyi kokonaan kasvinviljelyyn. Hermannin vanhemmat Juhani ja Ritva saivat Marttilan hoitoonsa vuonna 1982, ja Ritva toi tullessaan ponit talliin ja lampaat navettaan. Hermannin vuoro tarttua isännyyteen tuli vuonna 2010. Lampaista oli luovuttu jo aiemmin ja nyt ponitkin muuttivat Englantiin. Vuonna 2015 navetanvintti kunnostettiin alkuperäisasuunsa ja Marttilan Tinki sai alkunsa.

Tutustu maatilan elämään luomutilakierroksella!

Varaa luomutilakierros